ORMAN BANYOSU

ORMAN BANYOSU

3

Shinrin-yoku / Orman Banyosu

Meğer bu orman yürüyüşlerini Japonlar ciddi bilimsel bir terapi metodu olarak kullanıyorlarmış; bu terapinin ismi orman banyosu anlamına gelen “Shinrin-yoku”. Nitekim Zekeriyaköy’e taşındıktan sonra Maslak’tan evimize kadar olan ormanlık bölgeden geçerken her zaman ruhum yıkanıyormuş gibi hissederim. Sanki ağaçlar, kuşlar, dereler, kozalaklar ve muhtelif çiçeklerle dolu olan ormanlık bölgeden arabayla dahi geçerken, ormanın o sakin, dingin, mutlu, huzurlu ve bilge enerjisinin beni baştan aşağı yıkıyormuş duygusuna kapılırım


İnsan zihninin ötesinde olan kalbinin ve içgüdülerinin sesini dinlediğinde asla yanılmıyor... 'Ego’nun rehberliğinde ünlü spor salonlarına yazılmak ve oraya bir aidiyet hissetme dönemleri artık yurt dışında çoktan popüler olmaktan çıktı. Neden New York Central Park’ta, Londra High Park’ta, Boston’da üniversite kampüslerinin uzandığı Charles nehri boyunca, Chicago’da Michigan gölü etrafında ya da Avrupa’da yeşillik ve toprak olan her yerde sabah 05.30 itibarıyla insanları yürürken ya da koşarken görüyoruz.  Neden Japonya, Çin, Hindistan ve muhtelif uzak doğu ülkelerinde de insanlar sabahları erkenden parklarda ve açık alanlarda toplanıp Tai Chi, Yoga gibi farkındalığa dayalı fiziksel aktiviteler yapıyorlar? Hareketin hem fiziksel, hem de zihinsel sağlık ve dengemiz açısından faydalarını gayet iyi biliyoruz ama doğada hareket ettiğimizde bir o kadar daha fazla mutlu olup, iyi hissediyoruz.  Neden? Çünkü insanoğlu doğanın bir parçasıdır. Yazılarımı takip edenler gayet iyi bilir; sahip olduğumuz dokuz bedenden birisi de çevresel bedendir ve doğa ile uyumlanmak için kendimize zaman ayırdığımızda tüm bedenlerimiz birden şifalanma başlar. Çünkü doğa Birlik Bilinci farkındalığıyla yaşar, insanoğlu gibi bir ego’ya sahip değildir. Bozulmamış ve saftır... Özetle ayurvedik yaşamın en önemli prensiplerinden olan doğa içinde hareket insana kendini iyi hissettirir.


Spor salonlarındaki lastik kokusunu solumadan, gümbür gümbür müzik veya TV dinlemeden, sadece doğanın sesini dinleyerek, konfor sınırlarının içinde fiziksel bedeninle ister koşarak, ister yürüyerek, ister denizde veya gölde yüzerek,  ister tırmanarak, ister patenle kayarak, ister bisiklete binerek, ister kürek çekerek ya da ip atlayarak hareket etmek hormonal sistemimizi uyararak, tüm bedenlerimizde “İyi Hissetme Hali”ni  yaratıyor.

“İyi Hissetme Hali” yani “İyi Olmak” yani “Well-Being” ne kadar önemli yaşamda... İyi hissetmiyorsak hiçbir şeyin değeri ve anlamı kalmıyor.

Shinrin-yoku yani “Orman Banyosu” terapilerine dönecek olursak, bu yeni trende gerçekten bayıldım! Japonya devleti nezdinde de destek gören bu uygulama için Japonlar ülke çapında birçok orman ve orman yolunu orman banyosu için belirlemiş ve bu orman banyosu terapilerine katıldığınızda beslenme eğitimi ve aromaterapi gibi çeşitli farkındalık çalışmalarını da günlük programınız dahilinde alıyorsunuz. Ne hoş! Bizde de bu terapi methodu yeni bir turizm akımı olarak uygulansa keşke!

                 EBRU ŞİNİK

Benzer Bloglar (4)

Yorum Ekleyiniz